Hari ni kami masak Kari Sotong..entri ni siap tulis tengah malam, jangan pulak anggap kami masak tengah malam ye
kari sotong cara saya...gitchuuuu
BAHAN2 : Kari Sotong cara saya untuk 2 orang makan
1 ekor sotong saiz besar
10 biji bebola ikan
2 papan kek ikan
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2" halia
4 sekawan
2 pelepah daun kari
4 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk cili
1 1/2 cawan santan
1 biji tomato
1 biji cili merah
CARA2 : Kari Sotong cara saya untuk 2 orang makan
- Potong 4 sotong (sotong besar sangat tak muat kuali), potong 2 bebola ikan dan potong kek ikan (takkan nak masuk panjang2 kan)
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia
- Tumis bahan tumbuk tadi, masukkan 4 sekawan dan daun kari sampai naik bau
- Masukkan serbuk kari dan serbuk cili kedalam bahan tumisan bersama sedikit santan
- Apabila sudah pecah minyak, masukan lebihan santan tadi..Kacau sekejap-sekejap takut santan berketul
- Bila dah mendidih, masukkan bebola ikan, kek ikan dan sotong
- Kemudian masukkan tomato (potong 8 tau ) dan cili merah yang dibelah dua (tak nak belah pon xpe..
- Siap...oppss jangan lupa perasakan dengan garam dan gula..haaaa lagi satu, kami letak asam keping...
Jemput makan...
No comments:
Post a Comment