aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (72) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Thursday, April 1, 2010

kOmEn-meNgOmEn dAn tERuS MeNgOmEn

hahai..kembali semula selepas beberapa hari cuci2 mata, lap2 habuk kat sini..
tetiba otak terasa ke'stuck'an..maybe banyak keje..hoho
so..hari nih nak sajikan kat kalian2 semua sedikit cara..

cara apa?


::CARA-CARA MENGOMEN DISINI::


aku tau blog nih ada yang view tapi xde tinggalkan jejak ke komen ke..xpe2, aku x kisah..aku orait je..huhu..tapi apasalahnya kalu kite jadi ramah tamah walaupun aku pun xle ramah mana..tapi kalau aku g blog orang, aku akan komen punya..kalau xkomen pun aku tinggalkan jejak kat blog mereka2 yang terlibat..sekian untuk intro..^.^

apa tuh komen??apa tuh jejak??

meh aku terangkan..apa yang aku paham la kan, komen nih selalu orang komen kat bawah entry..klik je kat post a comment lepas tuh akan keluar macam gambar kat bawah nih..


korang pilih la apa yang korang nak..kalau ada google account lagi bagus..sebab xleceh nanti..kalau xde, korang buleh pilih open id ke name/url ke xpun anonymous..huhu..meh aku ajar cara guna name/url dulu..yang open id tuh aku rasa xde orang guna kot..

mula2..korang klik dekat name/url tuh..sila rujuk gambar ye..^.^


pastuh, korang isi la nama korang lepas tuh taruk url FB ke FS ke MYSPACE ke..apa yang korang ada la..senang cerita..korang isi la apa yang patut..

nih contoh url untuk FB..korang copy je..pastuh paste dekat ruang url tuh..

dah siap semua?bila dah siap boleh klik dekat publish your comment..kalau macam xyakin je kan..boleh preview dulu..xde masalah punya..dah puas hati, korang buleh publish ah..

hasilnya nati keluar macam contoh kat bawah nih

ini jugak kot..huhu
kalau xnak guna name/url..korang buleh gune anonymous..selalunya yang aku perhatikan la kan..anonymous nih komen2 dia agak sinis dan sadis menyayat hati..tapi kat blog nih xde la lagi..kalau korang nak guna anonymous nih, boleh2 tapi kena tulis nama la...

contoh kat bawah nih..
dah puas hati..klik dekat publish your comment..

hasilnya macam nih la..kat bawah ye..
nih pun hasil pengguna anonymous jugak..

bagi pengguna google..memang senang je..isi je apa yang patut lepas tuh publish..

hasilnya..kat bawah ye..

nih pun hasilnya jugak..siap kuar gambar lagi..hehe..
ok..habis pasal komen..sekarang masuk bab jejak pulak..amenda jejak tuh??ala..lebih kurang macam kesan hasil terjahan korang kat blog ni..boleh tinggalkan jejak dekat chatbox dekat blog tuh..contoh chatbox cam kat bawah nih...
korang isi je nama, url lepas tuh mesej korang..nak taruk smile..klik kat ikon tuh..lepas tuh hantar..nati akan keluar la mesej korang tuh beberapa saat kemudian..

kalau nak borak2 secara personal..boleh guna pingbox nih..hanya antara kamu dan antara aku sahaja akan berbual..contoh??lhat gambar dibawah..

offline..

online..kalau nampak aku online..korang isi la nama korang lepas tuh mesej2 korang..pastuh send..


beberapa saat kemudian aku akan dapat mesej korang..huhu..macam gambar kat bawah nih..

kekadang aku pun xpaham nape korang kata susah nak komen blog aku..bila aku wat ok je..

kalau xnak komen ke tinggalkan jejak ke..xpe jugak, jadilah silent reader tegar ye..huhu..

selamat mengomen dan menjejak oke..^.^

.:TAMAT:.

9 comments:

zaeim said...

testing testing 123

Azrul Hisham said...

hoho..nice tutorial...

salam ziarah sambil guling2 kat sini :)

zaeim said...

mcam mane nak taruk gambar dlam ni ek? ngeee...;-)

.:cEmmAh:. said...

zaim: wah, bagus..tahniah2!!!

azrul: guling2 macam tenggiling ke?hehe

.:cEmmAh:. said...

zaim: gambar tuh yang kite tau kalu dia ada akaun blogger/google..hehe..kalau guna name/url memang xkan kuar gambar..

zaeim said...

aiseyman...t terang kan mcam mane nak wat blog n google yer..hahahaha

.:cEmmAh:. said...

zaim:

hoho..akan cube incik!!!

Anonymous said...

dah2...dah komen nie..nk byk mane lg???
hehehehe....=p




syy

.:cEmmAh:. said...

syy@fina:

terpulang kepada individu..kakakak