aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (71) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Tuesday, March 23, 2010

.:JoM MaNdI:.

cuaca hari nih agak kurang cerah..semendung hati aku..cewaahhhh..tetiba je hatiku mendung..ngee.. my baby sibuk rengek2 nak mandi..hadoiii..aku mengeluh kecil..1st time dalam hidup terasa sunyi sangat2..apakah sudah sampai masa untuk isi kekosongan hati nih?!

okey..cukup intro yang merepek..hari nih, nak kongsi sedikit ilmu mandikan bayi..benda nih bagus untuk bakal2 ibu yang menunggu kelahiran bayi pertama..huhu..ini berdasarkan pengalaman serta naluri ke'makcik'an yang ada dalam diri nih..harap makluman


ok2..jom start..mula2 kita kena la sediakan bahan2nya2..bahan2 yang dipelukan ialah:

1.model a.k.a bayi
2.tukang mandi
3. peralatan mandi

dah siap semua??..

letakkan bayi kalian mengikut posisi yang sesuai..kalau lembik lagi tuh, kalian haruslah hati2 ye..kesian bayi tuh kalau ganas2..my baby xpe ganas2 pun..dia xbape nak hidup..maka saya taruk beliau dalam posisi seperti dibawah..


posisi sudah lega, maka jiruskan air perlahan2 dari kaki bawa ke atas..xboleh terus kepala ye..lepas jirus tu, bolehlah rendamkan model kalian dalam besen mandi..macam my baby, dia suka berendam dalam baldi je..macam kat bawah nih..


"nak buih..nak buih"..tengok, xsabar2 nak buih..so, bagi sikit sabun mandian kepada bayi kalian..usap badan model kalian dengan penuh kasih sayang ye..syampu kepala model kalian sambil bebel penuh prihatin..


dah siap semua? sekarang boleh lah bilas dengan air bersih..lepas tuh kalian tos lah bayi kalian tuh dengan towel..macam kes my baby lain sikit..kena masuk mesin..hahaha..dia suka main buih banyak2..xcukup buih2 dalam baldi, nak buih2 dalam mesin pulak..


mesin dah siap beroperasi..my baby kena jemur pulak macam kat bawah nih..agak ganas serta kejam sikit ye..hoho..eh, abang yamaha jeling2 pula..suka inteprame tau!!!


p/s - maaf, model sebenar balik kampung..maka, tepaksa guna apa yang ada..huhu

p/s/i- agak2 ilmu nih berguna x?

.:TAMAT:.

9 comments:

Anonymous said...

cool..

Try out this link;

www.fdausamad.blogspot.com

Read few entries, you'll find it very funny and interesting.

Seriously!

kakpah said...

hoho..cantik tutorial ko. Kang ada pulak mak andeh yang masukkan baby dia dalam mesen wakaka...

.:cEmmAh:. said...

anonymous: yeh..cool!!

kakpah: haha, adeh mak andeh!!!!!

ira said...

hahaha...baby ko dah xde bijik mata hitam..kene bg pakai ctc len..ke dh berputih mata..dh bp lame x kasi mandi baby hijo ko 2..

.:cEmmAh:. said...

ira:

baby aku memang bijik mata xhitam..bijik mata beliau hijau..huhu..ctc len tuh, aku pon xpakai..agak lama jugak ah dia xmandi..setahun ada kot..ntah

Anonymous said...

zaeim said:
kalu baby betol ni,patah abis tulang dia.ni namanye penderaan.hehe.yg penting mata tetap bulat walau kena sabun.;-)

.:cEmmAh:. said...

zaim: haha..mata dia memang xpenah kelip2 pon

juzmiralda said...

terbaik!! haha blog ko smakin bes ak tgk....tp jarang2 lak ak melawat,,ngeee so sile luahkan lg stoly moly mesra mata n tlinge ek..p/s: comel dow katak kasut 2

.:cEmmAh:. said...

shaz:

tengkayu atas pujian mesra2 alam tuh.."comel dow katak kasut tuh"---sila komen ditempat sepatutnya..