aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (72) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Saturday, March 27, 2010

.:LeSeN:.

hari nih banyak betul kereta2 untuk test JPJ bersepah kat jalan..hari nih ada test JPJ ke?xnampak pulak ada institut memandu kat kawasan2 nih..bila tertengok kereta2 tuh aku mula terkenang zaman aku amik lesen dulu..

aku amik lesen masa umur 20..masa tuh aku praktikal kat CNLT far east senawang..masa tuh member2 aku masing2 dah buang P, aku baru terhegeh-hegeh nak amik lesen..mak aku suruh amik lesen kereta, tapi aku amik lesen motor...

bila cakap pasal lesen motor kena cerita pasal motor la kan..1st time aku bawak motor masa umur 14 macam tuh la..scooter masa tuh...memang xreti bawak motor yang ada gear ke clucth ke..bila aku balik kampung, aku suruh sepupu aku ajar cara2 bawak motor bergear nih..baru start je, mak aku berlari dari kebun maki2 aku..cis, xboleh tengok orang senang betol..hahaha..memang layan scooter je la bertahun2..pastuh aku pun xtau bila aku pandai motor gear2 nih, motor clucth pun aku boleh bawak sambil senyum2 kambing..manatah aku belajar..tiba2 je pandai..

dah dapat lesen L, mak ayah aku beli kan abang yamaha tuh...sebelum sambung P, kena tunggu sebulan..apesal tah sistem gitu?sangat leceh bagi aku..habis sebulan, pergi lah buat latihan 8 jam kat institut tuh..oh, lupa nak bagitau..aku amik lesen kat INSTITUT MEMANDU COTT..tempat baru buka, so sistem pun tunggang langgang.. sambung balik ye..xsampai 8jam pun aku buat latihan tuh, pakcik tuh kata

ko test la rabu nih..

aiyoo pakcik, kang sey gagal kang..

maka rabu aku ponteng LI, pergi test JPJ..alhamdulillah semuanya ok..time amik kertas ujian kat JPJ tuh punya lah gigil..bila tengok markah sengih rase nak peluk2 abang JPJ tuh..19/20..terer la kan..hahah

lesen kereta pulak amik lepas seminggu test JPJ motor..memang langsung xde pengalaman bawak kereta..setakat tengok mak ayah punya skill memandu je..ingat lagi, pakcik tuh suruh bawak, aku pergi bawak kereta tuh naik divider..nak tekan brek, tapi tertekan minyak..habis semua orang pandang...malu i..pun sama macam motor, xhabis 8 jam kena test dah..

masa test, aku dapat no 52..punya lama giler tunggu turn..test bukit kol 10 pagi, test jalan raya kol 2 petang..bosan tahap gaban aaa...time test jalan raya, JPJ perempuan..orang kata leceh kan..tapi ok je aku rasa..memula aku rasa leceh sebab sape yang test ngan perempuan tuh, semua gagal..aku je perempuan yang lulus dengan jayanya..xingat la markah tapi 1 je salah..signal xpasang..adeh..

sampai skang aku suka xpasang signal..padahal bukan susah sangat pun nak tekan..kalau orang lain xpasang signal aku tau marah pulak..hoho..paling leceh bila bawak gen2, signal belah kiri..nak pasang signal terpasang wiper..eh, betol ke eja gitu?..haha

sekian

.:TAMAT:.

4 comments:

Anonymous said...

zaeim said :patut la bwk moto mcm lipas kudung.lajjuuuuuu.hasma jgan marah yer,elek elek sudah,hehehe

.:cEmmAh:. said...

zaim:

haha..mana ada laju..bawak ala2 kura2 je..

Anonymous said...

zaeim said :
ari tu kejar sampai sudah x dpt.?hasma nye abg yamaha power tol.hehe.

.:cEmmAh:. said...

zaim: bila zaim kejar?ho..nak main kejar2 xcakap..