aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (72) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Tuesday, September 3, 2013

Al-kisah minyak naik..

Assalamualaikum..

Hari nih, minyak naik 20 sen start tengahmalam semalam...hari nih kami bangun pagi godek-godek facebook, rata-rata cerita pasal minyak naik...

meh, kami kongsikan apa yang menarik minat kami pasal minyak naik ditahun 2013..

.............................................


Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Malaysia..


Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar..


Tapi...

Kita bising sebab janji tak serupa bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen.

Memang kita berduit..

Memang kita berharta..

Namun,

jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.

Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.

Mereka tak ada slip gaji..

Jauh sekali socso mahupun kwsp.Kerjanya keluar pagi balik dinihari..

Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis..

Hanya 20 sen..
Itu pun nak bising..
Kerja lah lebih kuat lagi..
Beribadatlah lebih lagi..
Untuk dimurahkan rezeki..

Ya...
Sembang kalian sembang mereka yang berharta..
Sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa..

Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada..
Motor buruk hanya tunggu masa..
Kerja lebih kuat dari si sarjana muda..
Kerja lebih ikhlas dari si phd mahupun master..
Hanya untuk mulut mereka sekeluarga..

Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda..
Tapi adakah kita berilmu untuk menjadi penindas mereka???

Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari kalian.Kerana aku
taknak hilang perikemanusiaan..

.................................................................


Suspek tolah di kosan monuju ko tol sonawang,mohon klau ado sapo2 trnampak tolong tahan dan jgn di apo2 an tuan eh sruh dio pulang an balik bondo alah yg melokek tu kek petrol pam shell melang secopek mngkin...

#ni mesti kes beghobut nak isi minyak tadi sampai putuih di kojo an nyo bondo alah tu ha..osah gilo mek amek laa..

.......................................................................

lanjut diSINI

..................................................................

tu je la kot nak kongsi...apa-apa pun, semalam kami dengan husband isi jugak minyak penuh untuk kereta...tapi takdelah join sesama beratur panjang macam orang lain tuh...kebetulan minyak kereta nak habis, maka isi je lah penuh-penuh...hehe

End..terima je la hakikat hokeyy!!!

2 comments:

fina said...

setuju berjuta2 kali dgn statement anda saudari yg mulia..hehe..betol,benar n pasti belaka la..hehehe..

.:cEmmAh:. said...

err statement yang mane?hehe..copy paste je kot