aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (71) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Monday, December 9, 2013

MENU : kuih seri ayu coklat

Assalamualaikum...

Ok, last saturday kami gedik-gedik nak test periuk kukus...menggeletek tengok resepi kuih seri ayu sebab aritu beli kuih itewwww, tak sedap rasanya...huh!!!kata coklat tapi awat pahit sangat!!!!

untuk memuaskan hati, kite try sendiri la....heh

selera tak tengok?gebu x??

yang penting husband cakap sedap...uh, tak cukup sebab buat 12 ketuii je...kami pun dapat telan sebijik je...ishh

resepi untuk 12 biji kuih seri ayu nih

bahan-bahan :

1. 2 biji telur
2. 1/2 cawan gula
3. 1/2 sdk ovelete
4. 1/2 cawan tepung gandum
5. 1 sdb serbuk koko
6. kelapa parut digaul bersama garam sikit coklat chip

* kami takde kelapa parut jadi kami gantikan coklat chip..heh!

cara-cara :

pukul telur, gula dan ovelete sampai kembangssss.....then masukkan tepung gandum dan serbuk koko itu dalam adunan telur sedikit demi sedikit ye....oh tepung gandum dengan serbuk koko itu haruslah diayak dahulu ye...kemudian ketepikan adunan yang dah sebati tuh....

letakkan kelapa parut coklat chip dalam acuan..kalau umi kami, beliau taruk minyak sikit dekat acuan, baru letak kelapa parut ..ini tips ye!!kalau guna kelapa parut, tekan sikit kelapa tuh ye bagi dia mampat dan jitu disitu...

dah settel bab kelapa parut coklat chip dan acuan tuh, tuangkan adunan dalam acuan....jangan penuh-penuh pulak tau...kang huduh pulak rupanya bila siap kukus...hehe

haaaaaaaaa...dah boleh kukuslah kalu dah siap tuang semua adunan tuh...oh masa untuk mengukus 10 minit je....

selamat mencuba..kami pun nak cuba lagi guna kelapa parut pulak petang nih...babai...

5 comments:

fina said...

WOW...nmpk nye..puan asmah semakin rajin dan terror memsk..hihi..beta ajelah yg mkin x pndai nie..haha..

p/s. mai seketul...hihi

.:cEmmAh:. said...

ah fina...benci la ko kata ko xpandai..tipu sangat hokey!!!

p/s ~ meh la sini wehhh

yana Jasni said...

hehhe resepi ni memang untuk 12 ketul ek..
bijak2 gantikan dengan coklat chip

pnsusu said...

sejuk2 ni dapat makan nie..nikmatnya :-)

fina said...

yela pn asmah..betol...ak dh mkin keras bab dapur nie..bab nk soping mkin lembut plak kn tgn nie..haha..