aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (71) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Thursday, August 1, 2013

Bila BOSAN...jom buat begedil!!!!

Semalam punya entri tapi tak terpost...hihihihi

Assalamualaikum ♥

Saje xde keje..husband pergi tengok member dia kat hospital..kami tercongok jekk kat rumah tengok tv..

Masuk dapur, tengok kentang dah nak membusuk...erkk..nak buat ape ek?huuuu bukak peti ais tengok ada daun sup..ada ayam...TINGGG...xpayah nak ting sangat laa, tajuk pun dah bagitau nak buat apa...huh!!

Begedil ayam..bahan-bahan simple giler senang..kentang 2, 3 bijik..ayam  sesuaikan dengan kuantiti kentang itewww...daun sup..bawang goreng..lada sulah..telur..minyak untuk menggoreng...

Kan simple...kan??


Tapi nak buat banyak sangat step...kena goreng kentang tuh dulu..kentang pulak kena potong nipis-nipis...siap goreng, tumbuk kentang tuh pulak...

hasil tumbukan keatas kentang..


Ulang untuk ayam jugak...dah siap semua tuh, gabung pulak hasil tumbukan tadi digaul bersama-sama lada sulah, bawang goreng dengan daun sup..lepas tuh bentuk kan bulat leper...


Tengok, kami dapat 6 bijik jer...

Dah siap bentuk, celupkan dalam telur dan boleh start menggoreng....

lepas goreng terus dapat 5 bijik jee..aikkk!!!!


Wahhhh buat pulak sup ayam, makan dengan nasi panas-panas kasi tambah kicap pedas sikit...makan dengan begedil nih..wohh terangkat!!!

Okehhh..settle begedil..sekarang nak kemas dapur....chowwww end!!

2 comments:

Fizah said...

feveret nih..begedil! =)

.:cEmmAh:. said...

best kan...hehe :)