aBaNg FZ (1) aBaNg gEn2 (3) aBaNg yAmAhA (6) aCaRa (17) aGaMa (7) aKtiViTi (69) anakBUAH (5) aRtIs (5) bEbAs (9) berangan (4) birtHdAy (5) bISNeS (2) bUdAk2 (5) cEmmAh (72) contest (9) dAPUr (4) eMoSi (68) fAiQ (13) fAMiLy (26) fArIsHa (6) fArOuQ (23) GeDiK2 QuIz (6) GiVeAwAy. (7) haiwantomeii (5) harta benda (1) hartabenda (1) hijau (3) homesweethome (35) husband (21) i love green (4) jalan2 (17) KaRtUn (8) KeRjA (7) kOlEkSi (12) LAngKAWI (6) LiRiK (15) mAkAn (39) makanan (12) mancing (2) mEnu (2) mErEpEk (26) MiMpi (5) MoViE (1) MY LOVE (21) NaiLa (5) NeGeRi (1) pOkOk (2) POU (1) rumahsewa (1) sErAm (5) susunAtur (1) tEmAN (23) teratak kami (1) tUdUnG (2) tUmBuHaN (8) tuPPerWaRE (3) tUxEdO (5) viDeO (13) wArKaH (3) wordless wednesday (5)

Wednesday, August 14, 2013

BILA rumah kiteww nih nak pasang PENGHAWA DINGIN??

Assalamualaikum..

Hari nih kami kena OT...baru masuk kerja lepas bercuti lama dah kena kerja lebih masa pulakkk....orang lain buat kerja lain, kami pulak sibuk ngadap benda lain...haaaaaaaaaaaaa

tajuk kat atas tuh saje-saje jer...kami tak terpikir pun nak pasang aircond buat masa terdekat nih....memang cuaca bahang giler...rasa nak membogel jer kalau tidur tuh..masa mula-mula pindah dulu, kami tak rasa pulak kebahangan asmaranya bilik itu...masalahnya bahang tuh rasa kat bilik tidur kami jekkkk!!!!!

ruang makan rumah kami pakai kipas jenama yang sama dengan bilik tidur kami tuh, ok je sejuk walaupun kelajuannya 3 ajer.....tapi ya Allah kenapa bilik kami tuh kipasnya macam pusing bagi lagi panas anginnya!!!!!!!!!!!!huh

jalan penyelesaiannya, kami bubuh kipas berdiri dalam bilik tuh....kipas berdiri tuh pulak kami letak dekat hujung kaki katil kami....pehhh baru boleh tidur dalam comforter nyum-nyum-nyum dengan amannya...kipas siling tuh jadi hiasan jer lerrr kat atas tuh..nanti nak cabut kipas tuh pasang kat bilik belakang!!!

panjang sungguh mukadimah, padahal nak cerita benda lain...haiyooo

kami bermukabuku tadi...nampak ada sesuatu yang menarik perhatian kami

CARA NAK BUAT AIR COND DENGAN MENGGUNAKAN KIPAS..

kami copy dari sini : http://kadkahwinterkini.weebly.com/1/post/2013/08/cara-nak-buat-air-cond-dengan-menggunakan-kipas-saving-style.html

JOM TENGOK CARA NAK BUAT PENGHAWA DINGIN DENGAN MENGGUNAKAN KIPAS
KELENGKAPAN
Picture

Kipas
Picture

Botol & air 

3 sudu teh garam (untuk cepat beku kan ais. Lepas keluarkan botol air ia akan lambat cair )

..................................................................................................
LANGKAH 1 : Masukkan garam ke botol air tersebut
Picture
LANGKAH 2 : Simpan botol air dalam peti ais sampai sejuk/beku
Picture

LANGKAH 3: Letakkan kedua dua botol yg dah sejuk/beku di depan kipas .
Picture

Siap dan rasailah udara yg nyaman seperti penyaman udara.
.............................................................................

jom cuba nak????

No comments: